Veiligheid voorop

Een inbreker in je huis: voor iedereen een grote nachtmerrie. Dubbele sloten op de deur, hoge hekken, kluizen. We doen altijd ons best om ons zo goed mogelijk te beschermen en daarmee onze beveiliging te garanderen. Tegenwoordig zijn beveiligingssystemen vrijwel voor iedereen betaalbaar en deze worden dan ook steeds populairder. Hierdoor kunnen we ‘s nachts met een gerust hart onze ogen dicht doen.

ipcamera

De verschillende soorten systemen
Er zijn verschillende soorten alarmsystemen om beveiliging te waarborgen. Valbewaking zorgt ervoor dat je gealarmeerd wordt op het moment dat een ongenode gast je huis binnendringt. Gerichte bewaking is geschikt voor beveiliging van ramen en deuren. Hiervan zijn verschillende typen op de markt zoals het raamalarm of de doorgangsmelder. Deze verschillende systemen voor beveiliging zijn op de markt in een bedrade en in een draadloze variant. Bij sommige kabelgebonden systemen zal het alarm afgaan wanneer de spanning een bepaalde waarde overschrijdt. Echter bestaat er ook de zogeheten bustechniek die bij zowel bedrade als draadloze systemen gebruikt kan worden voor beveiliging. Deze techniek houdt in dat de meldcentrale regelmatig informatie opvraagt van de melders van het beveiligingssysteem. Wanneer de gegevens afwijken zal het alarm afgaan. Meestal hebben we het bij alarm over een hels kabaal, maar een alarm voor beveiliging kan ook optisch zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan een buitenverlichting die aangaat op het moment dat er iemand onder uw carport staat. Dit zal potentiële inbrekers ook afschrikken. Meestal wordt er ter beveiliging echter van meer alarmsoorten tegelijkertijd gebruikgemaakt. Er gaat bijvoorbeeld een sirene af terwijl een stil alarm de centrale op de hoogte brengt van de toestand.

IP camera
Een methode van beveiliging is het aanschaffen van IP camera’s. Deze kunnen zowel bedraad als draadloos zijn. Via Internet wordt beeld en geluid gestreamd. Waar je ook bent, je kunt de beelden van jouw camera altijd live bekijken. Het beeld is meestal van HD-kwaliteit. Alle activiteiten die worden opgenomen, zijn dus goed te zien. Ook kunnen de gegevens verzameld worden en opgeslagen worden op een SD-card. De beelden kunnen later teruggekeken worden door bijvoorbeeld een alarmcentrale. Bij de diverse soorten camera’s zit veel verschil in mogelijkheden. Sommige lenzen zijn stuurbaar, andere hebben een speciale lens die de kijkhoek vergroot. Ook beschikken sommige over infraroodlicht en ultravioletlicht. In het donker blijft de kwaliteit van het beeld en beveiliging dus gewaarborgd. Dit soort camera’s bevatten daarnaast een chip waar software op gezet kan worden. Hierdoor kan het apparaat verdachte situaties opmerken. Wanneer de camera bijvoorbeeld beweging waarneemt op een plek die bezien wordt als een risicogebied, zal de camera een foto van het beeld sturen. Dit kan rechtstreeks naar de alarmcentrale gestuurd worden, maar ook naar je smartphone. Er bestaan ook varianten die thermische beelden vastleggen. In plaats van normaal beeld waarbij licht wordt geregistreerd, is deze beveiligingscamera gefocust op temperatuur en dan met name lichaamstemperatuur. Het voordeel van dit soort camera’s is dat er minder valse meldingen zijn. Beveiliging van hoge kwaliteit dus.

Camera’s en wifi
Er bestaan ook camera’s ter beveiliging die werken door middel van verbinding met uw router: wifi camera’s. Deze zijn echter niet zo betrouwbaar als andere camera’s die op de markt zijn om uw beveiliging te waarborgen. Het voordeel is dat deze camera’s makkelijk te installeren zijn. Ze zijn namelijk draadloos. Het is echter het overwegen waard om eenmalig de moeite te doen kabels aan te leggen. Het kost even wat meer werk, maar je zal er minder ergernis aan overhouden. Camera’s die op wifi werken, belasten namelijk constant je netwerk. Voor een standaard router is dat soms een beetje teveel van het goede. Wel biedt de eerlijkheid te zeggen dat dit afhankelijk is van de resolutie van de wifi camera. Hoe lager de resolutie, hoe minder deze de router belast. De meeste hebben dan ook een lage resolutie. Maar tot nu toe hebben we het slechts over het plaatsen van een enkele camera gehad ter beveiliging. Wanneer je er meerdere wilt aansluiten op je router voor een goede beveiliging, zal de stabiliteit alleen maar minder worden. Ook kan het zijn dat de camera het op het ene moment doet, maar de verbinding slechter wordt wanneer het netwerk belast wordt door bijvoorbeeld diverse netflix kijkers. Bovendien moeten de camera’s telkens opnieuw worden ingesteld wanneer de router gereset wordt.

Router ter beveiliging

Wanneer je een beveiligingscamera wilt hebben met beter beeld, zal je waarschijnlijk een semiprofessionele router moeten aanschaffen die al het dataverkeer ter beveiliging goed aankan. Soms wil iemand specifiek een draadloze camera voor beveiliging, omdat deze wat verder van het huis wordt opgehangen. Denk bijvoorbeeld aan een of aan een tuinhuisje. In dit geval is het ook belangrijk te bedenken of je daar wel het bereik voor hebt. Vaak houden buitenmuren ook het wifi signaal voor een deel tegen, waardoor het bereik in de tuin slechter wordt. Daarnaast kan wifi signaal redelijk makkelijk verhinderd worden. Een inbreker zou dus de camera uit kunnen schakelen of het signaal kunnen blokkeren. Beveiliging is dan dus niet gegarandeerd.

Tot slot
Voordat je dus besluit hoe je de beveiliging van je huis wilt regelen en voor je een beveiligingscamera kopen gaat, is het belangrijk te bedenken wat je precies verwacht van het beveiligingssysteem. Wil je alles goed in de gaten houden met een camera? Of wil je simpelweg een systeem dat een alarm doet afgaan wanneer iemand je ruit intikt. Misschien is voor jou een bewegingssensor voor je deur voldoende, die het licht laat branden zodra iemand voor je stoep staan. Wat je ook verwacht van de beveiliging van je huis, lees je goed in wat betreft de verschillende systemen en de verschillende typen camera’s die op de markt zijn. Zo weet jij zeker dat je tevreden bent over de beveiliging van je huis.

 

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.