Traditie kerstboom

Tegenwoordig lijkt het alsof het steeds vroeger is wanneer je overal kerstdecoratie ziet. Op straat en op tv. Ook in winkels en etalages zie je in oktober al een kunstkerstboom aanbieding. Maar ook in onze eigen woonkamer tuigen we steeds eerder de kerstboom al op. Wanneer is het nou eigenlijk geoorloofd om de kerstboom neer te zetten volgens de traditie?

Kerst komt, net als de paashaas, uit Duitsland. Rond 1840 verhuisden er veel Duitsers naar Nederland. Zij namen de kerstboom met zich mee. In die tijd stonden er veel kerstbomen bij Paleis Het Loo en in de Amsterdamse grachtengordel. Onder de normale burgers kreeg de kerstboom echter helemaal geen aandacht. Het geloof was toen nog heel erg belangrijk in Nederland en iedereen dacht dat het onderdeel was van bijgeloof. De Katholieken dacht dat het iets was wat bij de Christenen hoorde en andersom precies hetzelfde. Rond het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw geloofden toch steeds mensen eraan. In eerste instantie was de kerstboom populairder onder de Christenen, omdat de Katholieken altijd al een kerststal in huis hadden. Maar rond 1950 was de kerstboom toch echt een traditie in vrijwel elk huishouden.

Officieel is het van 21 december tot en met 6 januari (Driekoningen) Kerst. Vroeger was de winter een tijd van honger voor de arme mensen. Omdat de ontwikkelingen omtrent het conserveren van voedsel nog niet zo goed waren als nu. Tijdens alle feestdagen in de winter (Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw) mochten alle arme mensen langs de deuren om eten te vragen. Hier maakte alle armen zo lang mogelijk gebruik van.

Volgens de ongeschreven regels mag de kerstboom dan ook op 21 december opgetuigd worden. Maar tegenwoordig doen veel Nederlanders dit al steeds eerder. Sommige mensen zetten de boom zelfs al voor het Sinterklaasfeest neer. Maar de versierde kerstbomen zorgen sowieso voor een gezellige sfeer in huis, dus ik kan ze hier geen ongelijk in geven.

Dit bericht is geplaatst in Entertainment en Muziek, Maatschappij. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.