Omgaan met HSP

Ben jij heel gevoelig voor opmerkingen van anderen en trek jij je dingen heel snel aan, terwijl ze helemaal niet lelijk bedoeld zijn? Dan is het mogelijk dat jij hoogsensitief bent, ook wel HSP genoemd. Hoe je kan omgaan met HSP is een hele moeilijke vraag waar veel mensen al onderzoek naar hebben gedaan. Er zijn heel veel verschillende manieren ontwikkeld, maar uiteindelijk geeft geen enkele methode garantie voor een goede omgang, omdat HSP verschilt per persoon.

Allereerst is het heel belangrijk zeker te weten dat je HSP hebt, want anders is het zonde om moeite te doen om er overheen te komen. Veel mensen zijn weliswaar heel gevoelig, maar uiten dit ook naar anderen. Deze mensen hebben vaak veel aandacht nodig. Dit is echter geen kenmerk van een persoon met HSP. Mensen met HSP zijn vaak juist heel erg in zichzelf gekeerd en willen hun problemen liever niet delen met de buitenwereld. Het is daarom door een normaal persoon niet makkelijk te zien of iemand hoog sensitief is of niet. Daarom is het als je twijfelt verstandig om naar een psycholoog te gaan die kan oordelen of je daadwerkelijk hoog sensitief bent.

Als uit dit onderzoek blijkt dat je daadwerkelijk hoog sensitief bent zijn er diverse manieren waarop je kan handelen. Zo werkt het voor veel mensen goed om te praten met andere mensen die zich in dezelfde situatie bevinden. Door ervaringen en maniertjes uit te wisselen kan je veel van elkaar leren en op deze manier verbeter je voor beiden de situatie. Ook zijn er psychologen en specialisten die je kunnen helpen met het omgaan met HSP. Dit kost echter wel geld natuurlijk, maar als dit je helpt bij het oplossen van je problemen, is dit het meestal zeker waard. Ten slotte zijn er op internet heel veel filmpjes en teksten te vinden die advies geven over hoe om te gaan met HSP.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.