Diverse soorten waterontharders

Bij het uitzoeken naar een waterontharder zul je misschien wel opmerken dat de meeste waterontharders volgens het principe van ionenuitwisseling werken, maar verder zijn er nog 3 manieren hoe men water kan ontharden. Hier volgt informatie over de 4 manieren en waarom de meeste waterontharders op basis van ionenuitwisseling werken.

  • Ionenuitwisseling

Hier worden calciumionen en magnesiumionen uitgewisseld voor natriumionen. De ontharder is voorzien van een reservoir waarin harskorrels geplaatst worden. Leidingwater wordt hier naartoe geleidt en wordt door de ionenuitwisseling zachter. Na een tijdje raakt de harskern verzadigd met kalk en moeten de harsbolletjes dan geregenereerd worden. Daarvoor wordt er regeneratiezout gebruikt die in het zoutreservoir geplaatst wordt. Het apparaat voert de pekelwater met kalkrestjes weg en de harsbolletjes worden dan weer geladen.

  • Magnetisme

Men zal je proberen te overtuigen dat je ook sterke magneten als waterontharder kunt gebruiken, maar dat is in feite niet waar. De magneten kunnen hard water niet in zacht water veranderen. De chemische samenstelling van de water blijft precies zo. Er wordt beweerd dat kalk hierdoor minder snel zal aanslaan maar dat is nooit bewezen. Let hier dus op wanneer je een waterverharder gaat kopen.

  • Omgekeerde osmose

Hier wordt het leidingwater door een semipermeabel (halfdoorlatend) membraan geleid waar het gefilterd wordt van zouten, mineralen, virussen en bacteriën. Hierna is het niet meer goed om door de mens gebruikt te worden, omdat de mens de mineralen en zouten nodig heeft. Het wordt meer in laboratoria en fabrieken gebruikt.

  • Polyfosfaten

Polyfosfaat kristallen zijn goed in het verwijderen van kalkaanslag, maar om de chemicaliën is deze methode ook niet geschikt omdat het de gezondheid van mensen kan aantasten.

De eerste methode is dus de beste en veiligste manier. De meeste waterontharders zullen niet met de andere methoden komen, maar het is toch goed om op de hoogte te zijn van deze onthardingsmethoden.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.