De wondere wereld van powerbanks

Powerbanks: tegenwoordig zijn ze in elke winkel wel te vinden. En dat moet ook, met onze drukke levens is er regelmatig geen tijd om uitgebreid naast een lader in het stopcontact te gaan zitten. Dat de batterij van een smartphone vandaag de dag snel leegraakt, heeft de markt voor portable accu’s ook nog eens een extra boost gegeven.

powerbank-broekzak
Met een externe batterij heb je altijd een mobiele oplader voor je tablet, smartphone, fotocamera of navigatie in je tas. Zo kun je je apparatuur opladen zonder dat je de beschikking hebt over een stopcontact, iets dat bijvoorbeeld op festivals een goede uitkomst kan zijn. Er zijn wel enkele dingen die je in de gaten moet houden wanneer je een powerbank gaat kopen.

Welke moet ik kiezen?

Er zijn vandaag de dag zoveel draagbare accu’s op de markt, dat kiezen niet meer eenvoudig is. Kijk voor je gaat kiezen eerst naar het vermogen (mAh) van het apparaat dat je wil opladen. De batterij in een telefoon heeft namelijk een stuk kleinere capaciteit dan die in een laptop. Voor het opladen van een telefoon heb je een powerbank nodig van 1500 mAh of meer. Hoe meer mAh je hebt, hoe vaker je je telefoon kunt opladen. Een laptop heeft al snel 15.000 mAh nodig. Een tablet vraagt ongeveer 12.000 mAh. De hoeveelheid ampère geeft ook aan hoe snel je je apparaat op kunt laden. Hoe meer mAh, hoe sneller hij vol is. Wanneer je een powerbank koopt van 2000 tot 3000 mAh kun je een smartphone één keer opladen. Met 5000 tot 6000 mAh is dat al twee keer.

Aansluiting

Kijk ook heel goed naar de soort aansluiting. Een powerbank die je voor je telefoon wilt gebruiken heeft namelijk een USB-aansluiting nodig. Dat hebben de meeste powerbanks gelukkig wel. Wil je een laptop opladen, let dan goed op. Een laptop heeft namelijk een aparte aansluiting, maar daar zijn aparte powerbanks voor te koop. Kijk daarom altijd goed in de handleiding of het apparaat erop aangesloten kan worden. Let ook op hoe je de powerbank oplaadt. Soms heb je een speciale kabel nodig om de powerbank zelf weer van stroom te voorzien. Er zijn ook powerbanks te verkrijgen die je kunt opladen met zonne-energie.

Gebruik

Waar ga je de powerbank voor gebruiken? Wanneer je hem van plan bent mee te nemen naar een festival, is het niet handig om een hele grote te kopen. Een grote uitvoering kan je telefoon wel weer vaker dan één keer opladen, dus het is een afweging die je moet maken. Er zit ook veel verschil in kwaliteit. Zo gaan goedkopere powerbanks vaak wat minder lang mee en hebben ze in de praktijk minder capaciteit dan beloofd wordt. Er zijn powerbanks die zelfs 40 procent minder energie leveren dan aangegeven. Dit komt omdat ze energie verliezen bij het opladen door het genereren van warmte.

De batterijen

Een powerbank bevat zogenoemde Lithium-ion-polymeerbatterijen (LiPo). Die hebben een groot vermogen per gewicht en gaan lang mee. Je kunt ze opladen en ontladen wanneer je wil, er is geen speciale cyclus nodig. De batterijen laden snel op tot 80 procent van hun capaciteit en daarna worden ze “druppelsgewijs” geladen. Zo duurt het bijvoorbeeld 2 uur om de 80 procent op de laden en nog eens 2 uur tot de rest vol is. Met deze methode blijft de batterij lang goed.

Het ontladen van een batterij en daarna weer opladen heet een laadcyclus. Eenmaal volledig ontladen, wil dat niet zeggen dat je hem daarna ook weer helemaal oplaadt. Na elke cyclus vermindert de capaciteit van de batterij een beetje. Het duurt echter heel erg lang voordat de capaciteit onder de 80 procent zit. Om ervoor te zorgen dat je powerbank zo lang mogelijk meegaat is het belangrijk dat je hem altijd volledig op- en ontlaadt. Zorg er ook voor dat er niet te veel stof in het apparaat terechtkomt. Vanzelfsprekend houd je je powerbank uit de buurt van water en probeer je er rustig mee om te gaan. Laten vallen is voor veel apparatuur funest.

Oplaadtijd

Wanneer je een powerbank koopt, is hij waarschijnlijk al enigszins vol. Je kunt hem dus meteen gebruiken, mits je de juiste aansluitkabel bij je hebt. In de verpakking zit namelijk enkel een oplaadkabel voor de powerbank zelf. Ook een lichtnetadapter is vaak niet meegesloten, omdat de productieprijs dan omhoog gaat. Hoe lang het duurt voordat een powerbank vol is, hangt af van de capaciteit. Een van 10.000 mAh doet er met een 2,1 A lichtnetadapter 6 uur over om op te laden. Er zijn veel goedkope lichtnetadapters op de markt die ervoor zorgen dat het opladen aanzienlijk langer duurt. Ook het gebruik van een slechte kabel zorgt ervoor dat het langer duurt. Een powerbank hoeft niet helemaal vol te zijn voor je hem gaat gebruiken.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Mobiel en Telecom. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.